Grimsdalen er nominert til kulturarvprisen i 2025

Den nasjonale kulturlandskapsprisen har blitt utdelt sidan 2007. Målet med prisen er å bevisstgjere allmenta om verdiane i kulturlandskapet og å stimulere til å ta godt vare på og utvikle desse

 

For 2025 er Organisasjonen Grimsdalen nominert av statsforvalteren i Innlandet som kandidat til  den nasjonale kulturlandskapsprisen pga sitt mangeårige arbeid med å bevare og videreutvikle dette unike kulturlandskapet. 

 

Statsforvalteren skriver dette i si begrunning til Norsk Kulturarv: 

Grimsdalen er ett av Innlandets absolutt mest verdifulle kulturlandskap både med tanke på kulturhistorie, naturmangfold og landskapskvaliteter. Siden tidlig 2000-tall har rettighetshavere i dalen i samarbeid med kommunen og nasjonalparkforvaltningen gjort et stort arbeid for å fremme beitebruk og skjøtsel i området med organisering og tilrettelegging. Dette er avgjørende for å opprettholde det åpne landskapspreget i mye av dalen, den artsrike vegetasjonen som er avhengig av det åpne landskapet og kulturmiljøet omkring setergrendene. Beiting og slått i Grimsdalen er også viktig for lokal verdiskaping i jordbruket i Dovre-bygda, og det skaper gode betingelser for at allmenheten og mange turister får en god opplevelse av kulturlandskapet. 

 Landbrukskontoret for Lesja og Dovre har foreslått Grimsdalen og organisasjonen Grimsdalen som kandidat til kulturarvprisen bl.a med dette som begrunning:  

I dag har mange seterdaler blitt endret enten ved kraftutbygginger på 1900 tallet, eller ved at beiting og slått har opphørt slik at landskapet er i ferd med å gro igjen. Takket være et aktivt landbruk og innsatsen til Organisasjonen Grimsdalen har ikke Grimsdalen grodd igjen. Og det er ikke gjort kraftutbygginger eller andre tyngre tekniske inngrep i dalen. Dette gjør Grimsdalen unik ved at det representerer et landskap som er godt bevart med store kulturminneverdier og naturverdier 

 Grimsdalen er et område som består av mye gammel seterbebyggelse med stor kulturhistorisk verdi. Grimsdalsprosjektet sørger for at utmarka rundt setrene blir opprettholdt slik det har vært tradisjonelt, mest mulig åpent og preget av beiting. Innmarka rundt setrene er i mange tilfeller registrert som biologisk verdifullt. I Grimsdalen er kulturlandskapet i stor grad intakt fordi det ikke finnes tekniske inngrep knyttet til kraftutbygging, kraftlinjer, hyttefelter, store masseuttak eller moderne gruvedrift.  

 I Grimsdalen foregår det en betydelig verdiskapning for jordbruket i Dovre ved tradisjonell jordbruksdrift. Dette dreier seg om både beiting av innmark og utmark. Slått av seterkveer representerer for mange gårdbrukere en viktig fôrressurs. Og det foregår tradisjonell seterdrift med melkeproduksjon på noen setre i Grimsdalen.  

Mesteparten av Grimsdalen er vernet i form av Grimsdalen landskapsvernområde. Dette innebærer at tradisjonell jordbruksdrift og noen former for turisme er de typene næringsvirksomhet som er aktuelt i dalen. 

Det vakre og intakte kulturlandskapet i Grimsdalen er en viktig ressurs for turistnæringen i området.  

 Organisasjonen Grimsdalen er en frivillig organisasjon som består av rettighetshaverne i Grimsdalen. Det vil seie dei som har seter i Grimsdalen.  Nominasjonen er ei anerkjenning av ein ekstra stor innsats i regi av private næringsutøverar. 

 Grimsdalen ligg på statsallmenning i Dovre og Folldal. NFS er glad for å lese at organisasjonens sitt arbeid for å fremme beitebruk og skjøtsel i området blir framheva som eit argument for nominasjonen.  

Beitebruk er heilt avgjerande for å oppretthalde eit ope landskap med gode beitekvalitetar som igjen er avgjerande for ei aktiv seterdrift i dalen. Beitebruk og setring er også eit ledd i arbeidet med å produsere mat på norske ressursar der beitebruk er einaste måten å kunne utnytte dei naturgjevne grasressursane på.  

 På statsallmenning er det fjellstyra som legg til rette for beitebruken gjennom utvising av beiteareal, tilleggsjord og seter. Fjellstyra kan også fastsette nærmare reglar om ordninga av beitebruken innan statsallmenningen. Heimelsgrunnlaget for fjellstyra er fjellova. Denne er ei norsk (sær)lov som regulerer beite, seterdrift, jakt, fangst og fiske i statsallmenningane i Sør- og Midt-Noreg. 

 Meir informasjon om Grimsdalen og organisasjonen Grimsdalen kan bl.a. lesast her


Neste
Neste

Villreinjakta trukket!