På jakt etter fjellets løse fugler

Helgen 14. – 16. september arrangerte Gausdal Fjellstyre og Norges Fjellstyresamband opplæringsjakt for ungdommer i den flerkulturelle friluftsorganisasjonen Wild X. Det var tolvte året at lokale jegere og urbane ungdommer satte hverandre stevne i Gausdal Vestfjell. En stor del av jegerne har deltatt hvert år som instruktører og hundeførere.

Rypebestanden var det ingenting å si på, og flere av gruppene som var ute hadde 20-30 fugl oppe. Men for noen løse ryper, da! Det var rett og slett vanskelig å komme på skuddhold før fjærballene flakset avgårde. Fire ryper måtte allikevel bøte med livet, til stor glede for førstegangsjegerne som skjøt dem.

På søndagen var det harejakt med hund. Det ble ikke dot, men alle fikk oppleve harelos, som for mange er den vakreste sang man kan høre.

Omar Almamo (15) var en av førstegangsjegerne. For halvannet år siden kom han hit fra krigen i Syria. Siden den gang har han lært seg norsk, begynt på videregående skole og deltatt i fiskeaktiviteter i Wild X. En felt rype ga mersmak, og i november blir det jegerprøvekurs på oslogutten.

Arrangermenet ble delvis dekt med frilufsmidler bevilget av Miljødirektoratet.

TORGEIR LANDE