Mange båtvrak tas ut av fjellet

Fjellstyrer i Norge gjør en stor innsats for å rydde sårbar natur for båtvrak. Det har i to år vært gjennomført et prosjekt for å bygge kunnskap og erfaring for å kunne fjerne plastforurensing fra norske fjellvann. Konklusjonen er klar. Fjellstyrene har en organisasjon og kompetanse som gjør det mulig å få fjernet båtvrak fra naturen.

 

Det startet i 2021 med 6 piloter. Fjellstyrene i Øyer, Lesja, Lierne, Torpa, Øvre Numedal og Namsskogan ble med på pilotprosjektet. Det ble utarbeidet planer og instrukser. Det ble avholdt digitale møter og delt kunnskap. Planene ble fremlagt fjellstyrene og kommunene ble kontaktet. Det ble også gjort avklaringer med Statskog og SNO der dette var nødvendig. Og fjelloppsynene tok med seg både kamera og GPS for å kartlegge vrak i statsallmenningene.  

Prosjektet har blitt finansiert av Handelens Miljøfond (HMF). Fondet skal rydde opp i plastforsøpling og finansieres gjennom salget av plastposer i Norge. Det er etablert et nasjonalt prosjekt for å fjerne båtvrak langs strender, busker, kratt, bak låver og naust. Prosjektet ledes av Norscan Partners AS. I samarbeid med Norges Fjellstyresamband er det utviklet et system og praktisk opplegg for fjerning av båtvrak i fjellvannene.  

Pilotprosjektet ble evaluert av NFS, HMF, Norscan og fjellstyrene . Konklusjonen var klar. Fjellstyrene klarer dette oppdraget svært godt.  

“Vi erfarer at det er stor forskjell på hvor mange båtvrak det er i de forskjellige statsallmenningene. Og noen vann har svært mange vrak og vi ser at det kan være så mange som opp mot 100 båtvrak ved et enkelt vann. Mens i andre områder har det trolig vært mindre aktivitet og derfor færre båter og færre vrak” oppsummerer Sveinar Kildal i Norscan.

 Etter pilotperioden er antall fjellstyrer økt og teller nå 13 svært aktive og ivrige fjellstyrer. I 2024 ønsker vi å få med enda flere, slik at vi kan få ryddet større områder. Målet er å få med 30 fjellstyrer slik at flere fjellområder kan ryddes for plast.

 Den innsats som gjøres nå er av stor viktighet. Og kronen på verket ville være om de fjellstyrene som er med innfører en 0-visjon for plastsøppel i fjellet! Et plastsøppelfritt fjell burde være innenfor rekkevidde.  

Det ser ut som det nærmere seg 100 båtvrak som fjernes og fraktes ut i løpet av 2023. Vrakene er plast og trebåter. Men det er også mye annet forurensing som følger med båtene og fisket. Så prosjektet tar med seg plastsøppel som ligger i vrakene og dette er presenninger, fiskesaker, dekk, kanner og mye annet! 

Fjellstyrene som har vært med en stund har opparbeidet seg god kompetanse på området. Vi ser at i enkelte vann er det et stort behov for opprydding og at fjelloppsynet gjennomfører kartlegging, opprydding og uttransport på en effektiv måte.  

Man har også funnet en god måte å dekke kostnadene for jobben på. Slik at dette kan la seg gjennomføre. For det er ikke tvil om at det er både tidkrevende og tungt arbeid å få fjernet vrak.

 Mange innsjøer i Norge ligger naturligvis utenfor statsallmenningene. Det kan være mulig for fjellstyrene å ta på seg oppdrag med å bistå grunneiere eller foreninger med innsamling av båtvrak i disse vannene. Forutsetning er selvfølgelig at fjellstyret har tid og anledning og at det er behov for denne tjenesten. Handelens Miljøfond har som mål å samle inn mest mulig tonn plast fra naturen og ser gjerne at vi også klarer å få til gode ordninger i alle innsjøer hvor de er plastforurensing.  

Nye fjellstyrer som ønsker å vite mer om ordningene kan gjerne ta direkte kontakt med Sveinar Kildal eller Heidi Scheie i Norscan Partners.

For mer info

www.batvrak.no

www.handelensmiljofond.no

Framsideforto: Øyer fjellstyre

Andre foto: Sveinar Kildal, Norscan Partners AS

TORGEIR LANDE