RypeRapporten 2022

De siste ukene har det vært hektisk aktivitet i rypefjellet. Utallige kilometer med rypeterreng har blitt saumfart på jakt etter eldre og yngre ryper. På bakgrunn av denne takseringen og tetthetsestimering via Hønsfuglportalen kan vi nå presentere de første resultatene i den detaljerte RypeRapporten 2022. Rapporten oppdateres fortløpende etter som takseringsresultatene kommer inn.

Publisert 26/08

Oppdatert 6/9 Lesja fjellstyre

Oppdatert 7/9 Verdal fjellstyre og Ålen fjellstyre og Haltdalen fjellstyre

Gudbrandsdalen

Dovre fjellstyre

Hos Dovre fjellstyre viser takseringsresultatene en svak oppgang på kyllingproduksjon i deler av terrengene, men reduksjon i antall voksne par. Fjellstyret behandler forslag til ev kvoteregulering på sitt møte 31.08. Eventuelt vedtak om kvote blir lagt ut på www.dovre-fjellstyre.no snarest etter vedtak.

Lesja fjellstyre

Hos Lesja fjellstyre, i Dalsida og Lordalen statsallmenninger, viser resultatene fra årets taksering en nedgang i alle parametere som er målt: Total tetthet (11,4 ryper/km²), tetthet voksenfugl (5,3 pr./km²), og kyllingproduksjon (2,6 ). Dette er tall for begge statsallmenninger i sammen, og trekker man ut Lordalen er tallene enda mindre hyggelige.Fjellstyret vil fatte et vedtak i nær fremtid angående kvoter, og/eller evt. stenging av jakta. Vedtak annonseres på www.lesja-fjellstyre.no og Facebook.

Fron fjellstyre

Under rypetakseringene i Børkdalen i Fron Statsalmenning 10.-17. august ble det registrert lite med ryper. Det var kun 13 observasjoner (32 fugl). Det bør være minst 40 observasjoner for å kunne ha et sikkert materiale å kna data ut av. Det ble gått 43 km takstlinje.  Alt tyder på en ekstra lav bestand i år. Det avholdes et fjellstyremøte 1.september hvor endelig beslutning skal tas, men det ser foreløpig mørkt ut for rypejakt høsten 2022.  

Ringebu fjellstyre

“Ringebu fjellstyre har siden 2006 brukt frivillige taksører med fuglehund for linjetaksering av rypebestanden” opplyser Fjelloppsyn Paul Lutnæs. Disse har i år taksert til sammen 41 linjer på totalt 121 km. Ut ifra observasjoner av stamfugl i vinter, en tidlig vår og en fin sommer, hadde fjellstyret håpet på en oppgang i rypebestanden fra i fjor. Imidlertid viser linjetakseringen at både tettheten og kyllingproduksjonen er lav også i år. Ringebu fjellstyre skal treffe vedtak om årets småviltjakt den 30. august, og informasjon om jakta vil legges ut på fjellstyrets nettsider 1. september.  

Øyer fjellstyre

Årets rypetaksering i Øyer statsallmenning viser en tetthet er 12 ryper per km2 (15 i 2021), og antall kyllinger pr par er 3,1 (2,9 i 2021). Tettheten ligger under gjennomsnittet for siste 21 år (17 ryper per km2). Produksjonen er også under snittet for samme periode (4,6 kyllinger per par). Jakta gjennomføres med kvote på 1 rype/dag. I tillegg til kort til innenbygds og forhåndsolgte kort til utenbygds med hund, legges det ut et begrenset antall kort til utenbygdsboende uten hund på Inatur.no. I mellomtiden kan hund og mannskap benytte fjellstyrets treningsfelter for fugle- og harehunder.

Gausdal fjellstyre

Takseringsresultatet i Gausdal ble magert. Kyllingproduksjon på 0,3 og total tetthet på 3,0. Opplegget for høstens småviltjakt blir avgjort av fjellstyret den 1. september, men det kan se ut som det ikke blir rypejakt her i år.

 Valdres

Øystre Slidre fjellstyre

I Øystre Slidre statsallmenning er det registrert en total tetthet på 12,4 ryper/km² og en kyllingproduksjon på 2,3. I de viktigste lirypeområder i nordre og midtre del av statsallmenningen (jaktfelt B og C) er det en nedgang i både kyllingproduksjon (1,3) og ryper/km² (6,7) fra i fjor. I det vanligvis mer marginale rypeområde i sør (jaktfelt A) har det vært en gledelig økning i både ryper ryper/km² (18,2) og kyllingproduksjon (3,8). Det er dette område som trekker opp resultatet totalt for hele allmenningen. Det er ikke observert smågnagere på noen av de 52 takseringslinjene. Administrasjonen i fjellstyret foreslår fredning av rype og orrfugl også i år, men Fjellstyret skal avgjøre dette på kveldsmøte 1. september.  

Vestre Slidre fjellstyre

For Vestre Slidre sin del har kyllingproduksjonen økt i 2022 slik at man er oppe på et akseptabelt nivå (3,1). Total tetthet for rype er på 13,5 (ryper pr km2). Dette er ikke veldig gode resultat, men det er over fjellstyres minstekrav. Man håper derfor å få gjennomført rypejakt i 2022. Det blir neppe veldig store kvoter pr jeger, men i hvert fall nok til at det kan bli hyggelige jaktturer i fjellet. Når det gjelder orrfugl ser dette bedre ut i år enn tidligere, så det legges opp til å åpne for orrfugljakt med kvoter som i «gamle dager».  Endelige kvoter fastsettes i fjellstyremøte 31.august. 

 

Hardangervidda

 Eidfjord fjellstyre

Takseringsresultatet i Eidfjord gir ikke grunnlag for mer kortsalg for rypejakt i år. Takseringen viste tetthet på 8,7 rype per km2 og 2,6 kyllinger per høne. Under takseringa ble det også rapport om små kyllinger, noe som tyder på sen klekking og kanskje omlagte kull. Det blir derfor ikke åpnet for mer kortsalg på statsallmenningen og fjellstyret håper på forståelse og at tiltaket bidrar til at det blir jakt neste år.  

Øvre Numedal fjellstyre

Resultatene i Øvre Numedal statsallmenning viser en nedgang fra i fjor både i tetthet og kyllingproduksjon. Tetthet er beregnet til 30,5 fugl/km2 og kyllingproduksjon på 4. Grunnet en nedgang i tetthet og kyllingproduksjon legger fjellstyret kun ut et begrenset antall dags- og ukeskort for perioden 05.10 til 30.11. Kortene er lagt ut for salg på inatur.no.

 

Trøndelag

Kvikne fjellstyre

Takseringsresultatene på Kvikne Østre Statsallmenning viser at både total tetthet av fugl og kyllingproduksjon er noe lavere enn fjoråret. Kvikne fjellstyre vil med det første gjennomføre et møte der årets kvoter og gjennomføring av jakt blir diskutert. 

Ålen og Haltdalen fjellstyre

Utgangspunktet for årets rypeproduksjon var god, og de som tok seg en skitur på vårsnøen fikk se bra med stamfugl. Dette bekreftes av årets takseringer som viser et høyere antall voksen fugl enn i fjor. Produksjonen ser i snitt ut til å være bra, med et estimat på 4,7 kyllinger per par. Dette er imidlertid noe lavere enn fjoråret. Smågnagerbestandene er også dette året godt synlig. Samlet sett ser det ut til at forekomst av ryper varierer mellom områdene, men at produksjonen stort sett ser ut til å være god. Med dette som bakgrunn kan det ligge an til en fin rypejakthøst for jegerne på statsallmenningene i Holtålen. Ålen og Haltdalen fjellstyre har vedtatt en bag-limit på 4 ryper. Det er gjort vedtak om et begrenset kortsalg etter 6. Oktober, informasjon om det ligger på hjemmesiden. 

 Osen fjellstyre

Årets rypetaksering er over og den viser et godt resultat også i år.  Kyllingproduksjonen ligger på 3,7 kyllinger pr par, og tettheten ligger på 24,8. Det ble observert en god del rype totalt og det var også en god del observasjoner av orrfugl.  Osen fjellstyre skal avholde møte uke 35 for å fastsette årets kvoter og varighet på sesongen.  

Åfjord fjellstyre

Det er et bra år på deler av Fosen med det beste takseringsresultatet i Åfjord siden oppstart i 2007. Takseringsresultatet varierer fra mellom 20 og 50 per km2 i de ulike områdene, med en middel på ca 32 ryper per km2 med 3.5 kyllinger per par. Kort for september er forhåndsolgt. Øvrige kort legges ut på inatur.no for oktober og november 1. sept kl 0900 for åpent salg (begrenset antall kort per dag).   

Selbu fjellstyre

Takseringsresultatene for 2022 viser en nedadgående trend både på tetthet totalt, voksentetthet og kyllingproduksjon. Kyllingproduksjon er i år på 3,7. Selbu fjellstyre åpner for jakt høsten 2022. Dagskvoten blir på 2 ryper pr. dag pr. jeger og jakten avsluttes 31. oktober. Det er et klart mål å beholde nok stamfugl i jaktfeltet og vedtaket om dagskvote og jakttid for høsten 2022 fattet i tråd med dette.  

Verdal fjellstyre

Totalt er gått 117 km takstlinjer i Verdal. Tetthet av ryper er beregnet til 34,5. Tettheten av voksenfugl er beregnet til 11,1 og en kyllingproduksjon på 4,1 Rypebestand må betraktes som stabil sett i forhold til de siste 4-5 årene. De er observert mange rypekull langt ned i barskog og dette er observasjoner utenom takstlinjene. Tallene  det referes til gjelder for både statsallmenning og Værdalsbruket i Verdal kommune. Fjellstyre og Verdalsbruket har som tradisjon å samarbeide om kvoter. Disse er i år uforandret, dvs maks 4 ryper dag og sesongkvote på 16 ryper pr jeger. Rypejakta avsluttes 23/12.

 Snåsa fjellstyre

Snåsa jeger- og fiskeforening har gjennomført taksering på vegne av fjellstyret. Etter tre år med et relativt jevnt og høyt antall observerte fugl pr. km2, har man i år fått en nedgang fra 27,5 liryper/km2 i fjor til 19,2 liryper/km2. Kyllingproduksjonen har også gått ned fra i fjor, med et estimat på 3,3 kyllinger pr. par i år mot 4,2 i fjor. Med bakgrunn i årets bestandssituasjon og rammer gitt i fjellstyrets forvaltningsplan for småvilt, er det vedtatt en dagskvote på 4 ryper/jeger/dag fra 15.09.22 og tom. 23.12.22, og 2 ryper/jeger/dag fra 01.01.23 og ut februar 2023. Det er også vedtatt  en dagskvote på 2 skogsfugl/jeger/dag. 

Namsskogan fjellstyre

Forventningene før klekking var i år store ettersom man hadde en god stamfuglbestand og tendenser til smågnagere i skog og fjell. Snøen lå lenge i fjellet og spesielt juli ble unormalt våt og kald. Man tror dette kan ha bidratt til at forventningene dessverre ikke står til resultatet. Årets resultat av rypetakseringen bygger på 65 observasjoner gjort på til sammen 66 km med linjer taksert med hund. Tettheten er fremdeles bra, men årets estimerte kyllingproduksjon er nede på 2 kyllinger pr par. Dette gjør at fjellstyret har redusert kvotene fra i fjor og har satt en dagskvote på inntil 2 ryper pr jeger pr dag.  Det kan i tillegg felles 2 skogsfugl pr jeger pr dag. Brunfugl av orre og storfugl er fredet. Det er som alltid stor variasjon mellom områdene.   

Fjellstyrene i Stjørdal

“Takseringsresultatene for 2022 viser en betydelig reduksjon i tetthet i forhold til 2021” opplyser Fjelloppsyn Ivar Rimul. Produksjonen på 3,4 kyll/høne ligger under snittet for de siste 15 årene (3,7 kyllinger pr. par).  Selv om tettheten er betydelig redusert til 20,4 ryper km2 i 2022 ligger den over gjennomsnittet for de siste 15 årene som har vært på 16,4 ryper km2. Man vet at på grunn av naturlig dødelighet i en rypebestand må det produseres minimum 2,5 kylling pr/par for at bestanden skal opprettholdes til neste sesong. Med en produksjon på 3,4 kyllinger er det et høstbart overskudd i Stjørdal i 2022. Samtidig er tettheten betydelig redusert i forhold til de to siste årene. Voksentettheten er også redusert forholdsvis mye i forhold de to siste årene. På tross av «historisk» høy tetthet i 2021 ble jakttrykket redusert med 625 jaktdager i 2021 i forhold til å 2020. Likevel er altså voksentettheten redusert med 35%. Sommeren har vært en av de våteste i «manns minne» med varierende regn helt fra midten av juni. Dette kan ha slått uheldig ut for rypene. Oppsummert har året 2022 et middels til dårlig rypeår selv om tettheten ligger over gjennomsnittet de siste 15 år. Produksjonen ligger under gjennomsnittet, men det er likevel produsert et høstbart overskudd på allmenningene. For statsallmenningene i Stjørdal er det vedtatt en baglimit på 2 fugl pr/dag og det selges ikke flere jaktkort fra 1. oktober.   

Steinkjer fjellstyre

Samlet sett er takseringsresultatene av rype- og skogsfugl dårligere en de siste år. Estimert tetthet (fugl pr km2) har gått ned fra 11,4 til 8,1. Rypeproduksjonen (snitt antall kyllinger pr høne/par) har også hatt en nedgang, men er fortsatt på et tilfredsstillende nivå med 4,2 kyllinger pr par. Steinkjer fjellstyre har reguleringer i form av dagskvoter, samt et begrenset antall kort tilgjengelig i begynnelsen av jakta. Fangststatistikken, som også tas med i vurderingene, viste en betydelig nedgang i 2021 mot 2020, men her er det flere faktorer som spiller inn (værforhold, formålet med jakta, jegere med dagskort osv.). Steinkjer fjellstyre har også valgt å frede vinterrypa, med jakt kun fram til jul. Dette vil mest sannsynlig også gjelde for jaktåret 2022/2023. Årets fangstbegrensninger vil bli vedtatt i fjellstyremøte 31.august, og vil bli publisert på fjellstyrets nettsider. Jaktkort for jakt fom. 25.september kan kjøpes på inatur.no fra 5. september kl. 9.00.


Andre områder

Folldal fjellstyre

Bestanden i Folldal er omtrent som i 2021. Det har vært dårlig kyllingproduksjon, men ganske lik tetthet. «I år har vi en «medium minus» bestand» opplyser Fjelloppsyn Odd Enget. Reguleringer vil være klar innen 1. september.  

Engerdal fjellstyre

I Engerdal viser takseringen en oppgang på tetthet av ryper sammenlignet med i fjor. Kyllingproduksjonen er marginalt høyere enn i fjor. Fjellstyret vedtok nylig at man kommer til å legge ut flere kort (sesong, uke og dag) for salg. “Mer informasjon finner du på fjellstyrets nettside”, opplyser Fjelloppsyn Ole Opset.   

Sollia fjellstyre

Sollia fjellstyre gjennomførte taksering tidlig i august. Resultatene var nesten som i 2021, men med litt lavere tetthet og litt høyere kyllingproduksjon. Fjellstyret ønsker ikke et uttak over 15% av beregnet totalbestand. Periodekvote for de tre første periodene i jakta blir 4 ryper. Det åpnes for fritt kortsalg fra 25. september med en kvote på en rype pr dag. Jakta varer fram til jul med mindre man ikke tar ut mer enn 15 % av beregnet bestand innen den tid.  

Aurland fjellstyre

Fjelloppsynet i Aurland har registrert få og små rypekull i statsallmenningen i sommer. På grunnlag av dette, har fjellstyret sett ned dagskvoten per jeger fra to til en fugl. Jaktstart i allmenningen er 25. september. Kortsalget på Inatur åpner den 1. september. Man kan også kjøpe kort på fjellstyrekontoret.

TORGEIR LANDE