Mye elg, men ingen fall

I år arrangerte Gausdal JFF opplæringsjakt igjen i samarbeid med Gausdal Fjellstyre med bistand fra Norges Fjellstyresamband og NJFF, Oppland. Kurset ble holdt 27. September – 30. September i gamle Ormtjernskampen nasjonalpark og i tillegg på Liomsætra jaktfelt siste dagen.

I år var det litt mindre påmeldinger enn de foregående årene. Det var 3 deltagere som hadde meldt seg på kurset, men vi skulle jo gjennomføre uansett. Det skal da sies at to av dem var med i fjor så det virker som at deltagerne som er med er veldig fornøyd med opplegget og kurset. I år møttes vi på torsdag for å ta en samling på hytta. Vi fikk i år lånt hytta til Ola Fyksen på Tortjønnplassen, et veldig fint sted i Gausdal vestfjell. Da deltagerne kom fikk de pakke seg inn i hytta før det ble servert litt lokal spekemat med flatbrød. Det ble tidlig kveld på deltagerne denne dagen og de var veldig spente på morgendagen med jakt.

På morgenen møttes vi 10 på 6 til frokost og en kaffekopp på hytta nedenfor som jaktlaget som instruktørene var fra bodde på. Vi planla dagens drev, og siden det var bare 3 deltagere så ble det to poster og en som var med hundefører. Det første drevet skulle gjennomføres i mellom Snæreskampen og Ormtjernskampen. Vi slapp hunden et godt stykke inn i fjellet og skulle søke igjennom området mot veien. Det var dessverre veldig lite elgtråkk og vi fant ingen elger i dette drevet som vi lyktes så godt med første dagen året før. Det skal også sies at det var en god del småviltjegere i lia denne dagen, så dette kan jo være med på å påvirke utfallet av drevet. Etter en liten hvil og en matbit utpå myra så reiste vi nedover for å ta dagens andre og siste drev. Dette skulle gjennomføres mellom Ormtjernskampen og Ormtjernsbekken. Vi satte ut to poster her også og gikk nedover langs Ormtjernsbekken et godt stykke før vi slapp hunden. Ca. 10 minutter tok det før hundefører kunne melde om uttak av elg. Det virket som om det var flere elger for hunden forsvant oppover, mens det løp ei kvige seg rett på hundeførerne som dessverre stoppet rett bak et grantre og forsvant inn i skogen igjen. Vi forflyttet oss noen hundre meter til ei myr der det var skutt elg før under opplæringsjakta og plutselig så fikk vi se ei elgku som lå oppå en haug på andre siden av myra. Vinden var litt lei så håpet vårt var at elgkua skulle beite seg nedover mot myra som vi lå på, ellers hadde vi ingen sjans. Vi lå der i rundt en time og kikka på elgkua som til og med la seg ned oppå haugen. Da hadde plutselig hunden kommet tilbake og den fikk sendt i veien kua, som dessverre for oss løp feil retning. Hunden forsvant etter elgen og langt ut av drevet, så derfor bestemte vi oss for å si at dagen med jakt var over. Vi reiste tilbake på hytta og spiste en bedre middag før det ble sosialt samvær på hytta på kvelden med mye jaktprat fra erfarne elgjegere.

På lørdag var det klart for en ny dag i gamle Ormtjernkampen nasjonalpark. Denne dagen tok vi første drevet på sør-siden av Ormtjernskampen. Det tok ikke lang tid fra hunden ble sluppet, til det var uttak. Dette var på ei ku som kom innom en post før det forsvant ut av terrenget. I mellom tiden hadde en annen post fått et ungdyr bak seg på 4 meter, men de rakk ikke å få opp rifla før det tok i veien. Hunden kom tilbake og begynte å spore på dette. Plutselig dukker ungdyret opp på en ny post, men her kommer det litt for fort til at det går an å skyte det så vi lot det gå. Det var mye elg i terrenget på denne første økta, men det lyktes dessverre ikke å felle noen da marginene var på elgens side denne dagen. Da hunden kom tilbake etter å ha jaget det siste ungdyret over elva så reiste vi for å ta ei pause med kaffe og mat. Her kom også nabo jaktlaget fra Dokklia for å ha sin pause så deltagerne fikk møte flere jegere og forhåpentligvis tilegnet seg noe informasjon og tips til videre jaktkarriere. Etter hvilen skulle vi prøve det andre drevet vi har, men her var det veldig lite spor og mye småviltjegere så det ble ikke funnet noe elg dessverre. Det spørs om det var skremt bort av diverse aktivitet, for hunden tok et spor som gikk over snaufjellet og endte opp på et elgfall som nabojaktlaget hadde litt lenger nord. Vi bestemte oss derfor for å avslutte dagen og å reise tilbake på hytta for å spise og slappe av før den siste dagen. Utpå kvelden reiste vi å besøkte et annet jaktlag som jakter ved siden av. Her ble det snakking og avslappning rundt bålpanna utover kvelden med diverse mat til før turen gikk hjem igjen og til sengs før siste dagen.

På søndag skulle vi jakte på Liomseter jaktfelt og hadde bestemt drev på forhånd, men da vi skulle reise ditt så var det tre elger som hadde passert veien. Derfor foretok vi oss en rask ompostering for å slippe hunden på de ferske sporene. Det gikk omtrent 5 minutter fra vi slapp til dyrene var observert mens de krysset elva og ut av terrenget. Det endte til slutt med at hunden fant en hjort som den fulgte resten av drevet, dermed ga vi oss.

Det ble et kjempe fint kurs tross litt lav påmelding. Vi fikk ikke skutt noe, men alle fikk sett elg på post så da må det sies at det var et veldig vellykket kurs. Tusen takk til alle som har hjulpet til med å få dette kurset så bra så får vi prøve igjen neste år.


TORGEIR LANDE