RypeRapport fra Hardangervidda

21742924_10154884587990544_4853928707149092434_n.jpg

Vi har mottatt følgende rapport fra Fjelloppsyn Hans Jørgen Jahren, Øvre Numedal fjellstyre. Du kan også høre et interju med han om rypejakta i statsallmenningen på NRK ØSt-nytt her

Rypejakta har fått en vanskelig oppstart p.g.a. mye dårlig vær. Meldingene om mengden fugl er stort sett gode. Dog med noen få unntak. Derfor i stor grad i tråd med takseringsresultatene.

Støkkjakt-perioden ble avslutta igår (mange går også uten hund etter 15.9., men i perioden 10.-14.9. er det ikke tillatt med hund). Flere steder i vårt område var det tåke og da er fjellrypa vanskelig å få opp. Den trykte ekstremt og vi var selv ute i et område vi vet det er godt med fugl, men ingen skutt.

Vanskelig vær ser også ut til å prege oppstarten av jakta med hund. Men utover i uka bedrer det seg. Frykten er om det kommer snø. Da vil jo fuglen flokke seg og blir vanskelig å jakte på. En slik situasjon fikk vi ifjor og det ble meldt om rypeflokker på 2-300. Trøsten må være at det ble mange gode jaktdager utover i oktober. Så jakta er ikke avblåst selv om vi en periode får dårlig vær.

P.g.a. denne usikkerheten med været, er det endel forfall. Også båtrutene sliter. Så ta kontakt med båtfører om du er usikker. Vi må håpe og tro at dette været er forbigående slik at ett av våre høydepunkt i løpet av året, kan oppleves. Men jakt i oppbrettet skjorte og soving i lyngen, blir det nok ikke.


TORGEIR LANDE